Tuesday, February 14, 2012

Mantı Börek



Tarifi Emine S. Beder'e ait.


Malzemeler :


3 çorba kaşığı sıvıyağ


1 adet orta boy soğan


250 gr. yağsız kıyma


tuz, karabiber


yarım demet maydanoz


2 adet yufka


16 adet kürdan


Kızartmak için;


sıvı yağ


Üzeri için;


1,5 su bardağı yoğurt


3-4 diş sarımsak


1 çorba kaşığı salça


toz kırmızı biber


Yapılışı :


Yemeklik doğranmış soğan sıvıyağda pembeleştirilir. Kıyma eklenip kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Ateşten alınıp üzerine tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz eklenip harmanlanır. Yufkalar (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen elde edilir. Üçgenler tekrar ortalarından kesilerek bir yufkadan 8 eşit üçgen elde edilir. Her üçgenin uzun kenarına kıymalı iç malzemeden yerleştirilip rulo yapılır. Rulo kendi etrafında döndürülerek, yuvarlak şekil verilir. (Gül böreği gibi) Rulo böreğin ucu kürdanla sabitleştirilir. Kızdırılmış sıvıyağda börekler arkalı önlü kızartılır. Kızaran böreklerin fazla yağı kağıt havlu ile alınır. Börekler servis tabağına alınır. Sarımsaklar ezilip yoğurtla karıştırılır. 1-2 çorba kaşığı sıvıyağda 1 çorba kaşığı salça hafifçe kavrulur, içine kırmızı biber ve 1-2 kaşık su eklenip, bir taşım kaynatılır. Böreklerin üzerine önce sarımsaklı yoğurt, sonra salçalı sos dökülerek servis yapılır.


Afiyet olsun.

No comments:

Post a Comment