Monday, May 5, 2014

Çökelekli Peynirli Bazlama Ekmek



"Allah hakkı yerine getirir. Onların O'ndan başka yalvardıkları ise hiçbir şeyi yerine getiremezler. Çünkü hakkıyla işiten ve gören ancak Allah'tır."

 (Mu'min suresi 20.ayet meali)

cokelekli peynirli bazlama ekmek 1 Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla başlarım...


Yapımı çok kolay ve çok lezzetli nefis bir tarifle beraberiz.Bazlama ekmek annemin deyimiyle"ekşili ekmek"(burada ekşi olduğu değil mayalanmış olması kastediliyor sanıyorum)yazın gittiğimiz köyümüzde hazırladığımız öğünlerimizden birisidir.Canım annem,hazırladığı mayalı hamurla hem sadesini hem de böyle çökelekli peynirlisini yapar.Bizim çocukların tercihi olan domatesli,biberli peynirlisini de yapıyoruz,ona soğan kullanmıyorum.

Sac da,odun ateşin de yapılan ve tertemiz açık havada,sıcak çay eşliğinde yenilen,o nefis ekmeklerin lezzeti gibi olmasa da evde hazırladıklarımız da gayet nefis tattalar.

İçinde kullandığım çökelek evde sütle kestirdiğim ev yapımı çökelek,hamurundaki tam buğday unu ve iç malzemesinin birbirine uyumu ile belki bir poğaçadan çok daha lezzetliler.Tabi şehir ortamında yapılacaksa ki,ben de öyle hazırlıyorum,yapışmaz bir tava,ekmeklerimizi pişirmek için gereken en önemli gerecimiz.Hiç üşenmeyin,imkanınız ve zamanınız varsa bu nefis ekmekleri ara sıra da olsa sevdiklerinize hazırlayıp mutluluklarına ve tabi kendi mutluluğunuza vesile olun,şükrü unutmayın...  


cokelekli peynirli bazlama ekmek 2



 Bazlama Ekmek Hamuru İçin Malzemeler


1'er tatlı kaşığı tuz,toz şeker ve instant kuru maya,


1,5 su bardağı ılık su(ben sütle kestirdiğim çökeleğin suyunu kullandım,hepsi normal su olabileceği suyun gibi bir kısmı süt veya daha az kısmı sulu yoğut da olabilir)


2 yemek kaşığı zeytinyağı,


3 yemek kaşığı tam buğday unu,


yaklaşık 4 su bardağı un,


3-4 adet İçli Ekmek İçin Gerekli İç Malzemeleri


1 adet küçük kuru soğan,


bir küçük kase çökelek veya lor,

1 çay bardağı beyaz peynir rendesi,

az miktar kaşar rendesi(olmasa da olur),


2 yemek kaşığı zeytinyağı,


1 çay kaşığı dağ kekiği(Elazığ yöresinde bilinen annuk)bildiğimiz kekik de olabilir,


maydanoz,az miktar dereotu,acı seviyorsanız 1-2 tatlı kaşığı pul biber,


1/2 çay kaşığından az toz karabiber,


Nasıl Hazırlanır? 


sıvı hamur malzemelerine tuz ve şekeri ekleyip karıştırarak eritin,unun fazla miktarını ekleyin,kalan unu azar azar ilave ederek poğaça hamurundan daha cıvık ele yapışan bir hamur yoğurun,

hamurunuzun üzerini kapatıp en az 1 saat ılık bir yerde mayalandırın(ben üzerine cam bir kapak kapatıp balkona koyuyorum),


Hamur mayalanırken içini hazırlayın,soğanı soyup gayet küçük küçük doğrayın,


diğer malzemeleri de ekleyip hepsini iyice karıştırın,

cokelekli peynirli bazlama ekmek 3


mayalanan hamuru 6 eşit parçaya bölün,iç malzemeyi de 3 veya 4 parçaya bölün,içli ekmekten arta kalan hamuru da iki parçaya bölün(daha küçük daha ince yapmanız da mümkün,o zaman hamur miktarını da kendinize göre belirleyebilirsiniz),


unlanmış düz bir zemine,içli ekmek için,böldüğünüz hamurun bir parçasını alıp(1) toparlayın(2) ve yuvarlak bir beze yapın,


merdane ile geniş bir salata tabağı büyüklüğünde açın,


yarısına iç malzemeden koyup yayın(3),içsiz kısmı içli kısmın üzerine kapatın,kenarlarını parmak uçlarınızla bastırarak birbirine yapışmasını sağlayın yalnız bir kaç cm'lik bir kısmı(merdane ile büyütürken içerde oluşan hava kabarcıklarının çıkması için) açık bırakın yapıştırmayın(4),


hazırladığınız içli ekmeğin üzerinden merdane ile hafifçe giderek biraz daha genişletin,bu işlemin ardından açık bıraktığınız kısmı da yapıştırın,diğer kenar kısımlarında yeniden üzerinden gidin(5),


ısıttığınız teflon tavaya içli ekmeğinizi alın,bu esnada tavanın altı yüksek ısıda olsun,1-2 dak.sonra,hamurun rengi değişmeden,ekmeği çevirip tavanın altını biraz kısın(orta ısıda olsun),ara ara yerinde çevirerek altını pişirin,


ekmeğinizi tekrar çevirip az pişirdiğiniz diğer tarafını da iyice pişirip kızartın,


ekmeğimiz pişti ancak kenarlarının da kızarmasını isterseniz ekmeği dik tutup yan kısımlarını da biraz kızartabilirsiniz,


cokelekli peynirli bazlama ekmek 4
pişen ekmeğinizi(6) dilerseniz sıcakken tereyağı ile önünü ve arkasını yağlayıp servise hazır hale getirebilirsiniz,

cokelekli peynirli bazlama ekmek 5


diğer ekmekleri de aynı şekilde pişirin,içsiz olanları da yuvarlak açıp aynı şekilde pişirin,onları da dilerseniz sıcakken yağlayabilirsiniz,afiyet olsun.

Annem her ekmek yapışının ertesi günü kahvaltı da sade ve yağlanmamış olan bazlamalarla yumurtalı ekmek yapar,onun lezzeti de bir başka güzeldir. 

cokelekli peynirli bazlama ekmek 6 İçli bazlamaları farklı içlerle de hazırlamanız mümkün,otlu,ıspanaklı,patatesli,kıymalı vb.

Bizlere layık olduğumuz için değil,lütufkar olduğu için ve bir imtihan olarak bu nimetleri veren,bizlerden kendisine samimiyetle yapılmış,şirksiz bir iman ve amel bekleyen Latif Rabbimize yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun.

"Görmedin mi Allah'ın gökten indirdiği su ile yeryüzü (nasıl) yem-yeşil oluyor? Gerçekten Allah çok lütufkârdır, her şeyden haberdardır." (Hac suresi 63.ayet meali) 



No comments:

Post a Comment