Sunday, September 2, 2012

Fırında Sütlaç Tarifi


Sütlü tatlılar hafif ve yapılışı biraz daha az zahmet istemesi sebebiyle her zaman yapan ve yiyen tarafından daha çok tercih edilmekte. Hem her yemeğe uygun sütlü tatlılar var. Sütlaç ise bizim geleneksel bir lezzetimiz. Küçük, büyük hepimizin severek tükettiği bir sütlü tatlı. Sütlaç klasik tarifinin dışında bir de fırında yapılabiliyor. Bu tarifimizde fırında sütlaç nasıl yapılır bunu anlatıyoruz.




Önce pirinçlerimizi bol su ile yıkayalım. Yeterince berrak bir su çıkmaya başladığında suyunu süzelim ve 3 su bardağı kadar su ile bir çimdik tuz ilave ederek tencerede haşlayalım pirinçleri. Yeterince yumuşadıktan sonra tahta kepçe veya kaşık ile biraz da ezer gibi karıştıralım. Ezilmesinde fayda var çünkü diğer sütlaç gibi değil, fırında sütlaç daha farklı, pirinçlerin ezilmesi gerek. Üzerine şekerimizi ve sütümüzü de ekleyelim bu aşamada ve karıştıralım.




Pirinç ununu bir kasede süt veya su yardımı ile pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırarak hazırlayalım. Tenceremize bu karışımı da ilave edelim ve orta ateşte karıştırarak pişirelim sütlacı. Yeterince piştikten sonra, kıvamı koyu bir hal alınca ocaktan alalım sütlacı ve fırında ısıya dayanıklı kaselerimize pay edelim.




Yüksek ısıdaki fırınımıza sürelim sütlaçları. Bu aşamada fırını sık sık kontrol etmeliyiz. Hatta başında nöbet bile tutabilirsiniz. Çünkü sütlaçlar hafif tatlılar olduğu için hepsi aynı anda pişmiyor. Pişeni piştiği anda alalım. Piştiğini nasıl anlıyoruz, üzeri kararmaya başlıyor o aşamada almalıyız fırından.




Oda sıcaklığında soğuyana kadar bekleyelim ve yeterince soğuduktan sonra buz dolabına kaldırıp soğuk olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

No comments:

Post a Comment