Monday, November 18, 2013

Nasi Minyak Hujan Panas....terlebih hijau la pulak yang ni



nasi minyak hujan panas terlebih hijau la pulak yang ni 1






Salam di pagi Jumaat...semoga kita sentiasa dilimpahi rahmat dan mendapat perlindungan dariNya. Updated resepi nasi minyak hujan panas .....gambar dah lama. Ada satu ni je gambarnya walaupun dah banyak kali juga buat. Latest buat masa syawal baru2 ni, tu pun tak sempat + malas nak amik gambar molek2. So, letak je la pic yg ni je...nasi minyak hujan panasku yang terlebih hijau la pulak huhuuu. Ni gara2 terlebih letak kaler hijau...apa2 pun layannn.....


TQVM for visited here...






Rujukan : Blog KakInaKL TQVM kak


Sedikit Olahan : Happy Cooking Time
Bahan-bahan


  • 4 cawan beras basmathi - cuci dan rendam 10 minit ( boleh juga pakai beras biasa & tak perlu rendam )

  • 5 - 6 cawan air...sukatan air bergantung kpd jenis beras ( nak letak susu cair pun boleh jika suka, so kurangkan sukatan air )

  • 2 kiub pati ayam ( ida letak 1/2 sudu kecil sahaja serbuk pati ayam )

  • 2 helai daun pandan

  • pewarna merah, hijau dan kuning-kuning tak letak sbb abis stok, tambah kaler biru....pewarna hijau terlebih la pulak



Bahan Tumis



  • 1/2 inci halia - hiris halus

  • 2 ulas bawang putih - mayang

  • 1/2 biji bawang besar - mayang

  • 2 sudu besar minyak masak

  • 1 sudu besar minyak sapi

  • 1 batang kulit kayu manis

  • 2 kuntum bunga lawang

  • 3 kuntum bunga cengkih

  • 3 biji buah pelaga

  • Bahan Hias:- 

  • Bawang goreng

  • Kismis-tak letak sebab anak2 tak suka

  • Boleh tambah gajus sangai jika suka







Cara Memasak:-

1. Panaskan minyak dan minyak sapi, tumiskan bahan yang dihiris dan rempah 4 sekawan tadi hingga naik bau.

2. Masukkan beras dan gaul rata sebentar.

3. Masukkan air, kiub ayam, garam dan daun pandan.

4. Kacau sekejap dan biarkan nasi masak.

5. Bila nasi telah kering, ambil chopstick dan buatkan 3 lubang di atas nasi dan tuangkan setiap lubang dengan 3 warna secara berasingan.

6. Bila nasi telah benar2 masak, kaup balik nasi hingga rata.

7. Masukkan kismis dan hiaslah dengan bawang goreng bila menghidang.






Sedia dihidangkan dengan apa sahaja lauk pauk yang sesuai.














No comments:

Post a Comment