Wednesday, December 4, 2013

mayalı gözleme

Merhaba sevgili web sitesi takipçilerimiz. Yogun istek aldigimiz icin sizlere bugün mayalı gözleme yazisini yayinlamaya karar verdik.

2 Nisan 2012


mayali gozleme 1

Gözleme yapımı kolay, çeşiti bol bir hamur işidir. Gözleme yapmak için, teflon bir tava veya ocak üzerinde kullanabileceğiniz bir kavurma sacına ihtiyaç vardır. Ya da, gazla çalışan tüplü bir yufka pişirme sacına ihtiyaç vardır. Bundan sonrası gözleme yapmak ve pişirme işi gayet kolay. Gözleme hamuru mayalı veya mayasız yoğurulabilir. Fazla miktarda gözleme yapacaksanız en güzeli gözlemeyi mayasız hamurla yapmaktır. Çünkü mayalı hamur uzun süre dayanamadığı için çabuk ekşir. Hazır yufka ile de gözleme yapılabilir. Fakat, hazır yufka çok çeşitli gözleme yapmaya uygun değildir. Gözleme, içerisine konulan iç harç gözlemeye adını verir ve onlarca çeşiti vardır.

Bunlardan peynirli, kıymalı, sucuklu, ıspanaklı, şekerli, patlıcanlı, sebzeli, pastırmalı, domatesli, kavurmalı ve pırasalı olanı gözlemenin bazı çeşitleridir. Gözleme hamuru yoğurulur, beze alınır ve beze açıldıktan sonra içi konur. İç çeşiti tercihinize kalmış, yufka içerisine içi koyduktan sonra gözlemeye şekil verilir. Gözleme şekli yufkanın kapatılmasıyle ilgilidir. Gözleme yufkası yarım ay veya zarf şeklinde kapatılır. Zarf şeklinde kapatılan gözleme yufkası pişerken açılmaz. Yarım ay şeklinde kapatılan gözleme yufkasını kenarlarına bastırarak, ya da hamur ruleti ile kapatmak gerekir. Tarifim patatesli gözleme ile ilgilidir. Sultan, patatesli gözlemesini bazen bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım

bir bardak ılık su

üç bardak un ve tuz

bir iri patates, bir soğan

bir sivri biber, karabiber

pul biber ve maydanoz

iki kaşık sıvı yağ

tuz



Yapılması

ılık su, un ve tuz ile hamuru yoğurun

patatesi, soğanı rendeleyin, biber ve maydanozu doğrayın

bunları bir kap içerisine alın

üzerine karabiber, pul biber ve tuz serpin

iki kaşık yağ gezdirin ve karıştırın

hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alın

servis tabağı büyüklüğünde yufka açın

yufkanın yarısına kadar iç harçı yayın

yufkayı yarım ay şeklinde kapatın

teflon tava içerisinde gözlemenizi pişirin

ve ardından keyfinizce servis edin.

Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.

Sultan




Onerimiz ilginc siteler : gözleme hamuru yas mayali

No comments:

Post a Comment