Assalamuaikum & salam sejahtera...
Kongsi resepi biasa2 je hari ni. Lauk yang agak kerap juga di masak jika dah kekeringan idea. Cuma bezanya.. sayur yang dirampai tu ikut apa yang ada dalam peti sejuk je. Kali ni hanya ada terung panjang yang agak sesuai dicampur dalam taucu... jadi lebur sajalah. Alhamdulillah lauk ini MaDiHaA gandingkan dengan sambal belacan, ulam kubis mentah (ambil bahagian yang putih bahagian dalam) & telur goreng hancur atau scramble egg.. licin semunya.. hehe...
Jom masak untuk famili tersayang...!
Kerapu Tauchu Dengan Terung
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
1 ekor ikan kerapu sederhana besar
garam & serbuk kunyit
1 biji bawang besar ~ mayang memanjang
2 ulas bawang putih ~ hiris
1 cm halia ~ hiris halus btg mancis
6 - 7 biji cili padi ~ hiris kasar
1 - 2 biji terung panjang (kalau besar letak sebiji je) ~ hiris sesuai selera & rendam sebentar
1 sudu kecil asam jawa ~ jadikan jus
2 sudu besar taucu (jangan mumbung sangat)
air secukupnya utk kuah anggaran 2 cawan
1/2 sudu kecil gula
sedikit serbuk perasa
minyak utk menumis
Cara menyediakan
1. Ikan dibersihkan & kelar. Lumur garam & serbuk kunyit & goreng garing. Angkat & letak dalam pinggan hidangan.
2. Dalam kuali lain panaskan sedikit minyak & tumiskan bahan2 tumisan yang dihiris hingga naik bau. Masukkan air asam jawa & taucu. Masuk air, terung, gula & serbuk perasa. Biarkan hingga terung lembut.
3. Rasakan & ejas sesuai selera.. kalau masin boleh tambah air & biar berkuah sikit (sebab taucu tak sama tahap masinnya). Bila dah sedap kuahnya.. tuangkan di atas ikan goreng tadi. Hidangkan panas2 bersama nasi putih.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment