Tadını merak edip az miktarda almıştım, evde tadına bakıp çok beğenince "keşke daha fazla alsaydım" diye hayıflandım.
Alıç marmelatının tadı o kadar hoşuma gitti ki sonbaharda pazarda alıç görür görmez alıp, evde kendim marmelat hazırladım.
Tarif olarak kızılcık marmelatı tarifimi kullandım, kendi yaptığım marmelatın tadını da çok beğendik fakat alıçın içinde ki mini mini çekirdekleri çıkarmak o kadar çok uğraştırdı ki bir daha yaparmıyım bilmem : )
Fakat şundan eminim bu sene Feshane'de ki Kastamonu günlerinden daha çok alıç marmelatı alacağım.
Festivalden aldığım marmelatla hazırladığım kahvaltı masası burada
Kendi hazırladığım marmelatın mönüsünde yer aldığı kahvaltı masası burada
"Afiyetle Kalın"
Botanik Bilgi:
10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli bir ağaçtır. Meyveleri 6-10 mm çapında, 1-3 tohumlu, esmer-kırmızı veya kırmızı renklidir. Hafif ekşimsi lezzetli meyveleri yenilmektedir.
Bitkiye çok güçlü antioksidant özellikler veren flavonoid (flavonlar) bileşikleri açısından oldukça zengindir. Meyveleri olgunlaştığında kırmızı ve sarımsı bir renk alan, yuvarlak görünümlü alıç, süs bitkisi olarak da kullanıyor.
Alıç, Türkiye’de, derelere bakan yamaçlarda, kayalık, taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde, ormanlarda ya da dağlık çevrelerde yetişiyor.
Yöresel olarak akdiken, yemişen, geviş, edran, geyik dikeni gibi isimlerle anılan alıç, tüketilmesi önerilen, insan sağlığı için en önemli bitkiler arasında yer almaktadır.
Diğer İsimleri ise;
Ekşi muşmula, Barutağacı, Alış, Aloş, Aluç, Eloç, Halıç, Haluç, Kızlar yemişi, Kuş yemişi, Yemişken, Yemşen, Crataegus azarolus, Fleur d’aubepine’dir.
Kullanılışı:
Çiçekler tamamen açılmadan, ağacın kabukları ve meyveleri ise sonbaharda toplanıp kurutulmak suretiyle kullanılır. Kurutulmuş çiçekler, meyveler ve kabuklardan toz halinde veya kaynatılarak faydalanılır.
Alıç meyveleri semt ve kasaba pazarlarında özellikle çocuk müşterilere hitaben ip halkalara dizilmiş olarak satılmaktadır. Mayhoş bir lezzeti vardır.
Günümüzde ölümlerin birinci sebepleri kalp damar rahatsızlıklarıdır.
Alıç üzerinde yapılan araştırmalar bu bitkinin kardiyovasküler sistem sağlığı için birçok yararlı özellikleri olduğunu ortaya koymuştur.
Alıç yapraklarından, çiçekleri ve meyvelerinden yapılan ilaçlar Avrupa’da reçeteli ilaç biçiminde satılmaktadır.
Kullanıldığı hastalıklar:
* Kalpte oksijen ve kan akışının artmasına yardımcı olur ve kan damarlarının çeperlerini güçlendirir.
* Kalp ritim bozuklukları, sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncı ve damar sertliğinde faydalıdır.
* Çok güçlü antioksidandır.
* Kolesterolü ve damarlardaki plaket oluşumunu da azalttır.
* Kalp hareketlerini yatıştırıcı ve düzenleyicidir.
* Yüksek tansiyonu düşürücüdür.
* Sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcıdır.
* İdrar söktürür, böbrek kumlarını döker ayrıca kabızlık giderici ve ishal kesicidir.
* Zayıflama küründe kullanılır.
* Boğaz iltihabı, göğüs nezlesine iyi gelir.
* Uykusuzluk ta önerilir.
*Amipli dizanteride kullanılır.
Yazının tam metnini buradan okuyabilirsiniz.
Malzemeler;
1 kilo alıç meyvesi,
1 kilo toz şeker,
1 adet limonun suyu.
Alıçları yıkayıp, süzün.
Haşladığınız suyu dökmeden alıçları içinden alın.
Haşlanan alıçları ortadan ikiye ayırarak içinde bulunan 2-3 adet minik çekirdekleri çıkarın.
Yani 1 su bardağı alıç püresine 1 su bardağı toz şeker ilave edin.
Haşlama suyundan 1 su bardağı su ekleyin.
Kısık ocakta ağır ağır pişirmeye başlayın.
Not;
Marmelat çok çabuk dibini tutabilir, bu yüzden tahta kaşık ile sık sık karıştırın.
Marmelatın pişmesine yakın içine limon suyu sıkın ve 10 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Not;
Sıcakken kapağını kapatıp, ters çevirmek kavanozda vakum etkisi yapıyor, daha uzun süre dayanıyor.
"Afiyet Olsun"
No comments:
Post a Comment