Monday, October 7, 2013

YURT GAZETESİ ÇİZERİ SERDAR GÜNBİLEN'İN PALALI KARİKATÜRÜNE 30 BİN LİRALIK DAVA!..



yurt gazetesi cizeri serdar gunbilen in palali karikaturune 30 bin liralik dava 1


MİZAHHABER- AKP iktidarının medya üzerindeki nefes aldırmayan baskısı artarak devam ediyor. Gazetecileri suçları bile açıklanmadan içerde tutan ya da içeri atma peşinde olan, baskıcı bir zihniyetin, zaten sayıca son derece azalmış olan muhalif basın üzerindeki yoğun ve acımasız baskısına her geçen gün yeni bir haber ekleniyor. 

yurt gazetesi cizeri serdar gunbilen in palali karikaturune 30 bin liralik dava 213 Ağustos 2013 tarihli Yurt gazetesinin haberinden öğrendik ki, gazetenin tek karikatürcüsü olan Serdar Günbilen'e de bir karikatürü yüzünden 30 bin liralık manevi tazminat davası açılmış. Çıktığı günden beri muhalif basının az sayıdaki bir kaç yüz akı gazetesinden biri olan Yurt gazetesi üzerinde bu aralar ciddi bir baskı yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde, Yurt gazetesinin genel yayın yönetmeni Merdan Yanardağ sırf "muhalif gazeteciliği" yüzünden birdenbire "Ergenekon" davası kapsamına alınıp, hakkında anlaşılmaz bir yakalama emri çıkarılmıştı.  


Serdar Günbilen'in karikatürü ise bize ülkedeki bir başka çarpıklığı gösteriyor. İnsanlara pala ile saldıranların serbest bırakıldığı, onların elini kolunu sallayarak Fas'ta gezindiği bir ortamda, bir karikatürcüye son derece hafif bir eleştirisinden ötürü bile böylesine ciddi rakamlı bir dava açılabiliyor. Bu vaziyet ülkedeki faşizmin geldiği noktayı aslında tüm dünyaya gösteriyor...


Bakın Yurt gazetesinde bu dava ile ilgili şu satırlar yer alıyor:


AKP, basın üzerindeki baskılarını sürdürüyor. Gazetecileri cezaevlerine dolduran, muhalif yazarların seslerini kısan AKP iktidarı her gün yeni bir tahammülsüzlük örneği ile karşımıza çıkıyor.

Mizah yoluyla muhafazakar yapısında sarsıntılar yaşayan AKP, son olarak gazetemizi muhalif çizgileriyle tanınan karikatüristini hedef aldı.

AKP Genel Başkanlığı, Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde gazetemizin sahibi Durdu Özbolat ve karikatüristimiz Serdar Günbilen'e dava açtı. Günbilen'in 8 Temmuz 2013'te gazetemizde yayınlanan ve üzerinde “AKP'den orantısız zeka atakları: sopalı adam'dan sonra satırlı adam” yazan karikatürü dava konusu olurken, 30 bin TL manevi tazminat talep edildi.

Sanatçıyı hedef göstermekten, sanat eserini ucube olarak nitelemekten çekinmeyen AKP, dava dilekçesinde Günbilen'in karikatürü için “Dava konusu karikatür haksız ve hukuka aykırı ağır bir saldırıdır” ifadelerine yer verildi. Karikatürün yer aldığı yayının ise basın özgürlüğü ve hoşgörü sınırlarını aştığı belirtildi.



(Kaynak: Yurt Gazetesi-13 Ağustos 2013)




No comments:

Post a Comment